Chinese cultuur

     

    dragon paleis

chinees restaurant

tradities

In China zijn er veel tradities, zoals: Het Lentefeest, Grafschoonmaakdag en het Drakenbootfeest. En daar ga ik wat over vertellen.

Het Lentefeest (Chinees Nieuwjaar):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ieder jaar aan het begin van de lente vieren de Chinezen het nieuwe Maanjaar met een groot feest. Het feest kan twee weken lang duren Het Lentefeest (Ook wel het Chinees Nieuwjaar genoemd) valt tussen eind januari en begin februari, de voorbereidingen beginnen al veel eerder. De huizen krijgen een flinke lente-schoonmaakbeurt, oude meubels worden vervangen en er worden versieringen opgehangen, mensen kopen of maken nieuwe kleren, betalen schulden terug en zorgen ervoor dat rijstmanden en voorraadkasten goed gevuld zijn. Dat alles (al die dingen die er staan) moet het komende jaargeluk en voorspoed beloven. De belangrijkste dag van het feest is oudejaarsavond, als familieleden samenkomen om te eten. Kinderen die niet thuis wonen, proberen voor deze maaltijd thuis te zijn. Er komen bijzondere gerechten op tafel. Na het avondeten blijven de familieleden zitten praten of doen spelletjes tot de vroege uurtjes. De volgende dag brengen de mensen in hun nieuwe kleren een bezoek aan familie en vrienden. Mensen dragen heldere kleuren, vooral rood, want rood is een gelukskleur. Kinderen krijgen (hongbao) geld in een rode envelop. In parken en andere openbare ruimtes kunnen de mensen leeuw- en drakendansen en steltlopers zien.

 

Het Chinese Handschrift

 

Chinezen hebben karakters in plaats van letters. Karakters zijn eigenlijk woorden. De karakters bestaan uit allemaal streepjes. Die moet je allemaal in de juiste volgorde zetten, je moet altijd van links naar rechts werken en van boven naar onder. Al die streepjes en volgorde moet je allemaal voor elk woord onthouden. Hier een paar voorbeelden van de woorden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toeristische Attracties

 

De Chinese muur:

Een hele beroemde attractie is de Chinese muur. De Chinese muur ligt in het noorden van China. De Chinese muur is ongeveer wel 6000 tot 7000 km. Als je de Chinese muur helemaal wilt af lopen duurt dat wel 3 maanden. Je kunt de Chinese muur van af de maan zien. De Chinese muur is ook één van de wereldwonderen. Waarom de chinezen de Chinese muur hadden gemaakt, is om de mongolen en de hunnen buiten te houden. De mongolen en de hunnen wilden graag graan hebben uit China, want dat hadden ze zelf niet. De eerste keizer Qin Shi Huangdi gaf de opdracht om de Chinese muur te bouwen. Dat gebeurde ongeveer 200 jaar voor Christus. Maar ook de volgende keizers lieten telkens een stukje bij bouwen en de kapotte stukken herstellen. De muur heeft ook tientallen poorten.  Dit is een zo’n poort 

                

Het Terracotta leger:

 

Keizer Qin Shi Huangdi liet het terracotta leger maken. Na zijn dood moest dit leger zijn graf bewaken. De keizer begon al met het bouwen aan het leger van af het moment dat hij op veertienjarige leeftijd als koning Zheng de troon van de staat Qin besteeg. Maar pas vanaf het moment dat hij zich in 221 voor Christus had uitgeroepen tot keizer pakte hij de zaken groot aan. Zo’n 700.000 arbeiders werkten aan de grafkamer met modellen van paleizen, gebouwen, voorwerpen en een compleet leger. Een leger waarin elke soldaat een uniek gezicht heeft. Toen de grafkamer helemaal was ingericht, werd deze afgedekt en werd er bovenop een heuvel aangelegd.

Zo zie je ook hoe groot het leger is:

Openingsuren


      Maandag  11u30-14u30 en 17u30-21u30

      dinsdag gesloten

      woensdag  11u30-14u30 en 17u30-21u30

     donderdag 11u30-14u30 en 17u30-21u30

    vrijdag   11u30-14u30 en 17u30-21u30

    zaterdag behalve school vacantie

13u00-15u00 en 17u00-22u00

    zaterdag in school vacantie

11u30-14u30 en 17u30-22u00

  zondag 11u30-14u30 en 17u30-21u30

               Contact Details


          driftweg 12, 8420 De Haan

     

       dragonpaleis8420@gmail.com


          059/430937

Copyright @ All Rights Reserved